Fridfulla landsbygden på sommarlovet

Säga vad man vill om landsbygden i Sverige, men den är ett populärt turistmål på sina ställen. Skog avverkas och djur betar, det är samma liv som för hundra år sedan, men med lite mer moderna maskiner involverade.

 

åker odling gröna fält naturI Sveriges Radio beskriv ett av de nya hetare resmålen i Sverige, det är inget annat än Skånes landsbygd. Många vill helt enkelt bo på en lantgård och arbeta på sin semester, utan WIFI och annat som karaktäriserar vardagslivet i stan. Det finns alltså en vilja och en önskan om att stänga av.

Låt barnen hitta lugnet på en bondgård

Det handlar om att semestra och jobba med kroppen, på det naturligaste sättet som finns – genom att ta hand om djur och land på en bondgård. Man går alltså upp tidigt och ger djuren mat och gör en hel massa sysslor under dagens gång. Man hyr en stuga i närheten av gården med så kallat självhushåll eller så bor man på själva gården i B&B-stil – det hela beror på vilket tema gården har.

Många åker ut med sina barn och låter de få leva lantliv på riktigt, för att koppla av från stadslivet, surfplattor och ständiga notiser om nyheter från världen över. Sedan tycker ofta barn om djur och att få mata får, rida på ponnyer samt leka med kattungar och hundar har nog inte många något emot, fastän de kanske saknar sina moderna apparater till en början. Det handlar om att hitta lugnet.

Bullerbykänsla, så att säga. Alltså att få vanliga intryck som inte är så konstlade utan någon sorts uråldrig glädje med djur och natur – Sveriges Radio