Hunden och kopplet

Det här med djurhållning är ett vidspännande ämne, för det innefattar allt från att sörja för kor och getter till kaniner och höns. Men det kan också handla om att ha hund, och allt vad det innebär. I dag skriver vi om det koppeltvånget som trätt i laga kraft nyligen.

 

Hund keps logoOm man jagar med sin hund kanske den är väldigt tränad, och man har all utrustning som behövs, införskaffad via exempelvis fahallen.se. Men man måste ändå ha hunden kopplad på vissa ställen.

 

I Sydsvenskan kan vi läsa att det är förbjudet i Staffanstorp att hålla sin hund okopplad på allmän plats – ett koppeltvång alltså. Detta är en del i en större ändring vad gäller do’s and don’ts på allmän plats i samhället. Med allmän plats räknas alla gator, cykelvägar, torg och parker, lekparker, idrottsplatser och skolgårdar. Andra regelinföranden är att det också är förbjudet att:

  • Dricka sprit, vin och starköl på allmän plats om det inte är servering
  • Fyrverkerier förbjuds helt om man inte har tillstånd från polis eller när det är nyårsafton och nyårsdag
  • Det blir även förbjudet med pyroteknik, särskilt vid idrottsevenemang

Olika regler lokalt i Sverige

I Kalmar gäller också koppeltvång även om det är mer begränsat än i Staffanstorp. I Barometern kan vi läsa om hur hundägare är positiva till reglerna, även om vissa delar tycks vara oklara. Bara de mest centrala delarna av staden berörs, och nu råder tvivel huruvida Kalmarsundsparken faktiskt är en park. Ett tillägg till dessa regler är att hundägare faktiskt måste plocka upp sin hunds avföring, något som kan tyckas självklart men som verkligen inte är det.

Även i Piteå måste hunden vara kopplad på alla offentliga platser, som vi kan läsa om i Kuriren. I Luleå gäller endast tvång att ha koppel på hunden i centrum av staden, men detta är å andra sidan gällande hela året om. Hundar får inte vistas på kyrkogårdar och tikar ska hållas kopplade inom hela kommunen när de löper. När en hund inte har koppel så ska den som vanligt ha halsband på sig, där det ska stå vem som är husse eller matte samt var hunden hör hemma.

Det gäller att ha koll på sin hemmakommuns ordningsföreskrifter, särskilt kanske om man har ansvar över hund.